Mansfri festival blir svaret när säkerheten brister

2016 blev året då sexuella ofredanden på festivaler och andra sociala tillställningar nådde siffror som aldrig tidigare skådats. Det rapporteras att svenska kvinnor numera känner sig så pass osäkra i samhället att de inte längre vill deltaga i festligheter. Trots ökade säkerhetsinsatser har läget blivit så pass allvarligt att den populära Bråvallafestivalen har valt att ställa in sitt arrangemang inför år 2018.

Möter situationen med komik

Aftonbladet sprider nyheten om att komikern Emma Knyckare planerar att ordna sin egen festival som svar på denna utbredda rädsla. Planen är att under de tre dagar som festivalen pågår är inga män välkomna och Knyckare hoppas därmed att män ska lära sig hur man beter sig.

Omåttligt populärt

Emma Knyckare skrev om sin idé på Twitter och inom ett par timmar hade det fått stort genomslag. Tusentals människor hörde av sig och ville hjälpa till på ett eller annat sätt, inklusive populära artister såsom Linnea Henriksson.

Diskriminering

Knyckare är inte den första kvinna att föreslå en mansfri festival och kritiken mot dessa initiativ har inte låtit vänta på sig. Man anser bland annat att det är sorgligt att kvinnor ska behöva vara rädda men att det inte är okej att diskriminera männen.