Fina bilar utsatta för brott

Bilstölder är inte ovanligt men nu kan Sveriges Radio rapportera att Ronneby har varit centrum för en skara mycket ovanliga bilrelaterade stölder.

BMW

Det är bilar av det tyska märket Bayerische Motoren Werke AG, vilket de flesta känner bättre vid förkortningen BMW, som har utsatts för brotten. Den lokala polisen meddelar att det inte är själva bilarna som har stulits utan att tjuvarna istället har fokuserat på att ta bilarnas elektronik, rattar och dylikt.

Professionella ligor

Man tror att det är östeuropeiska kriminella gäng som står bakom attackerna då dessa är avancerade. Tjuvarna vet nämligen hur man med lätthet kopplar bort bilarnas säkerhetssystem vilket leder till att billarmet aldrig sätts igång. Dessutom innebär bortmonteringen av rattar att airbagen kan utlösas och orsaka skador så för att lyckas med detta måste man veta vad man sysslar med.

Varför stjäls rattar?

Gissningsvis är det som så att ligorna redan har beställningar på vissa typer av bildelar och att det är därför som de specialiserar sig så pass. Härförleden lyckades man i Malmö att få fast ett gäng som hade stulit en stor mängd rattar från Mercedesbilar.

Fler drabbade

Även i Skåne, Kronoberg och Jönköping har liknande stölder förekommit.