Skillnaden mellan väktare och polis

Vad skiljer väktare och poliser?

Om du inte har bestämt dig för vilken karriär du vill ha, och kanske drömmer om att arbeta med att hjälpa allmänheten, fånga bovar och ha uniform så kanske du har frågat dig vad skillnaden kan tänkas vara mellan väktare och poliser? De tycks ju göra ungefär samma saker, synas ute i offentligheten och ta hand om människor som ställer till oreda. Skillnaden mellan väktare och poliser är faktiskt milsvid, och i den här texten ska vi ta en titt på vad den innefattar angående utbildning, lön, arbetsuppgifter och karriärmöjligheter.

Väktare får endast bevaka

Till att börja med är polisen en myndighet, endast staten får utföra polisverksamhet. Vem som får rätt auktorisation kan starta ett väktarbolag, så om drömmen är att i framtiden bli företagare så är väktare vägen att gå. Bevakningsverksamhet är juridiskt som vilken privat verksamhet som helst, så vill du pröva lyckan inom den branschen är det bara att ta ett företagslån och sätta igång. Innan du startat ditt företag är det nog bra om du har några års erfarenhet av väktarbranschen, så börja med att gå en väktarutbildning och jobba på gatan.

För att utföra polisarbete är det dock hårdare krav. Vem som helst kan inte starta ett företag och börja arbeta polisiärt, staten har monopol på att gripa och frihetsberöva människor. Först och främst måste du bli antagen och godkänd på polisutbildningen, det är en högskoleutbildning på 5 terminer inklusive en aspiranttermin. Om du får anställning på en polisstation har du rätt att i tjänsten bära vapen och frihetsberöva personer som är misstänkta för brott.

Olika karriärmöjligheter

Inom polisen finns det massor av olika yrken, och man har goda möjligheter att göra något annat efter att man spenderat några år i yttre tjänst. Man kanske vill specialutbilda sig och bli expert på något speciellt ämne, eller bli utredare och sitta på kontor och försöka lösa brott. Vill man gå åt andra hållet kan man ansöka till nationella insatsstyrkan och vara med i det riktigt kniviga situationerna på gatan. Inom bevakningsbranschen är möjligheterna inte lika stora, men de finns.

Medellönen för en polis i Stockholm ligger på ca 30.000 kronor i månaden brutto, medans lönen för en väktare är ca 25.000 kr. Anställningsformerna är också generellt mer osäkra för en väktare med flera deltidstjänster. Båda yrkena präglas av obekväma arbetstider, natt- och skiftarbete. Den psykosociala arbetsmiljön är problematisk för både poliser och väktare.

Skrivbordsjobb i framtiden?

Det finns likheter mellan de båda yrkena, men skillnaderna är fler. En polis kan få utöva fler arbetsuppgifter, har större befogenheter och även fler skyldigheter gentemot samhället än en väktare, eftersom det ytterst är polisens uppgift att hålla alla medborgare trygga i sin vardag. En väktare har inte större befogenheter att göra gripanden än civila människor i allmänhet, men de får bära batong och handklovar som de får använda om nöden kräver det när ett brott utspelar sig. I de flesta fallen när en väktare bevittnar ett brott avvaktar han och ringer polisen.