SÄPO – svenska säkerhetspolisen

Polisbil med blåljus

Svenska säkerhetspolisen, även kallad Säpo, är en svensk säkerhetstjänst. Säpo jobbar med personskydd, terrorism och kontraspionage men också med mycket

Lättare att låna på Enklare

annat. Personskydd är skyddet för ledande personer i samhället, till exempel statsministern och kungafamiljen. Säkerhetspolisen jobbar också med att förhindra och förebygga terrorism. Kontraspionage innebär att säkerhetspolisen försöker hindra alla former av spionage som till exempel flyktingspionage. Det kan vara en främmande makt som övervakar eller gör ett attentat mot politiska motståndare i Sverige. Den svenska säkerhetspolisen i sin nuvarande form grundades den 1 oktober 1989. Säpo försöker alltså hålla ordning på och minska brottsligheten i Sverige.

Om du vill ansöka och börja jobba hos Säpo så är det vissa saker du måste tänka på. En sak är att du inte borde berätta att du har ansökt om en Säpo-tjänst till mer än dina närmast berörda. Anledningen är att det finns vissa jobb inom säkerhetspolisen som omfattas av sekretess. Studerar du för att senare jobba för någon typ av säkerhetstjänst och behöver hjälp med att ta lån? Då är det viktigt att du jämför lån till studierna på Enklare och på så sätt får den bästa möjliga hjälpen.

Förr i tiden var säkerhetspolisen mycket mer stängda och hemlighetsfulla, men nu så försöker de vara mer öppna trots att det mesta de gör är hemligt och kan inte spridas. Deras jobb kan inte spridas i första hand för att om de har en misstänkt och de hela tiden går ut med det så kan det bli kaos och allt möjliga rykten kan uppstå och orsaka panik i samhället.

Säpo – Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen har sitt säte på Bolstomtavägen 2 i Solna. Säpo har en årlig budget på 1,104 miljarder kronor. Det finns fyra sorts chefsroller på Säpo, generaldirektör, säkerhetspolischef, chefssekreterare och chefstjänstemän. Säpo har också träningslokaler som de anställda kan träna på. Om man vill jobba med Säkerhetspolisen måste man ha ett svenskt medborgarskap. Eftersom detta jobb är ett säkerhetsjobb så måste man ansöka och prövas om man får jobba inom ett säkerhetklassat yrke. De som begått brott tidigare får inte jobba inom ett säkerhetsjobb.

Polis på vägen

Den svenska säkerhetspolisen har ungefär 1200 anställda och ungefär hälften har en polisutbildning, resten jobbar med teknik eller som psykologer och så vidare. Säkerhetspolisen jobbar med att ha ett säkert Sverige, alltså minska brott och avslöja de kriminella, men att även förebygga brott och terrordåd. De jobbar också med att skydda demokratin och medborgarnas rättigheter och friheter.

Börjar terrorrapporterna bli allt fler runt om i världen? Det beror på från när man gör undersökningar. Just nu ökar terrorismen i Europa och det är framförallt de islamistiska grupperna, men även den högerextrema terrorn ökar något. Det innebär att SÄPO har mer att göra för att förhindra att ett terrorbrott ska ske. Det gäller att hitta de personer innan något allvarligt inträffar. Sverige har varit ganska förskonade mot denna typ av extremist medan länder som Spanien och England har haft en viss vana. Både ETA och IRA utförde terrorhandlingar som slog mot privatbefolkningen.