Säkra ditt hem

Tyvärr är det ofta först när olyckan har varit framme som vi funderar på vilka åtgärder som vi borde ha vidtagit för att undvika olyckan. Drabbas vi av ett inbrott förebrår vi oss själva för att vi inte hade installerat någon form av larm. Skulle blixten slå ner förbryllas vi över varför vi inte har installerat en ordentlig åskledare, då hade kanske alla datorerna och telefonerna som slogs ut vid blixtnedslaget fortfarande fungerat.

Det är alltid enkelt att vara efterklok, med facit i hand är vi alla experter. Men det skadar inte att med jämna mellanrum göra en avstämning, för att kontrollera vilket skydd vi har mot olika mer eller mindre sannolika händelser som kan drabba våra hem. Gör du detta kontinuerligt oroar du dig mindre samtidigt som det, när olyckan sker, finns ett skydd som, om inte förhindrar, i vart fall minimerar skadan.

Förvaring av dokument

Den som har blivit av med ett viktigt dokument vet hur problematiskt det kan vara. Har du tur lyckas du till slut att finna en kopia någonstans. Emellertid är det inte alltid som en kopia är till någon hjälp. Till exempel måste vissa juridiska dokument, som till exempel testamenten och framtidsfullmakter, finnas i original för att vara gällande. Dokument som inte heller är möjliga att ersätta med en kopia är dokument med ett “emotionellt värde”, i form av till exempel gamla kärleksbrev, födelsedagshälsningar eller barnens fantastiska kreationer från skolan.

Den största faran för dina dokument är att en brand skulle uppstå. I en sådan situation blir alla dokument snabbt ett minne blott. Det bästa skyddet för de dokument som du förvarar i hemmet är ett professionellt arkivskåp. Ett professionellt arkivskåp från en välrenommerad försäljare är brandklassat och står emot brand enligt särskilda normer. De är dessutom mycket rymliga, varför du utan problem får plats med alla tänkbara dokument, men även barnens kreationer och familjens fotoalbum.

Förvaring av värdesaker

Ska du skydda dina värdesaker mot brand kan du placera dessa i arkivskåpet tillsammans med dina dokument. Är ambitionen att skydda värdesakerna från att bli stulna är ett arkivskåp inte tillräckligt. Även om arkivskåpet är försett med ett lås är detta något som snabbt forceras av de flesta inbrottstjuvar. Vill du ha ett bra skydd mot inbrottstjuvar har du inte något annat val än att investera i ett kassaskåp. Väljer du ett etablerat märke och dessutom installerar det enligt föreskrifterna, där det ska sättas fast i husgrunden enligt särskilda instruktioner, kommer dina värdesaker att vara skyddade från de flesta inbrottstjuvar.

Installation av larm

Det är förvånande att inte fler personer installerar larm i sina bostäder. Ett larm förhindrar de flesta inbrott och innebär även att till exempel en brand kan upptäckas i tid. Dessutom leder vetskapen om att det finns ett larm installerat till att majoriteten av inbrottstjuvarna vänder redan innan de kommer fram till bostaden. Utbudet av larm och larmföretag kan kanske upplevas som avskräckande, men det är värt den tid och energi som du lägger ner för att finna en bra leverantör. Väljer du att skjuta upp beslutet på obestämd framtid kommer du endast att ångra dig när det väl har skett ett inbrott.