Dags att larma sommarstugan

Att ha goda grannar är en ynnest och det är inte alla som är så lyckligt lottade. Att därtill ha grannar och bekanta som agerar som säkerhetssystem är få förunnat. Ingvar och Marie Karlsson är ett par som har en sådan här tur. I en artikel hos SVT skrivs det nämligen om paret Karlsson och det makabra som skett i deras sommarstuga under sommaren 2017.

Ett underligt samtal

En dag under sommaren fick Marie Karlsson ett telefonsamtal där det hon hörde fick henne att fullkomligt tappa hakan. Det är nämligen som så att paret Karlsson har en sommarstuga i Norsjö kommun och det var denna stuga som telefonsamtalet gällde. En person från orten som känner paret Karlsson ringde för att förhöra sig om paret hade sålt sin sommarstuga utan att denne fått reda på det.

Marie blev lätt chockad och skrattade till varvid hon svarade att det hade de då sannerligen inte gjort. Sommarstugan var fortfarande deras. Personen i andra änden av telefonledningen lät då meddela att en bekant till denne kört förbi stugan och sett en okänd grupp människor vistas där.

Det tar fyr

Fru Karlsson tackade för samtalet medan hon stum av häpnad lade på telefonluren. I artikeln beskriver hon hur hon genast sa till sin make att de måste åka till stugan och rusta sig för strid. Väl framme såg de hur stugans möblemang hade fått flytta ut under bar himmel och hur tvättlinor sträckte sig mellan träden fulla av kläder. Utanför stugan satt en grupp män och arbetade med något.

Hjortronplockare

Det visade sig att sju män helt sonika hade flyttat in i sommarstugan! Ingen av männen kunde kommunicera med paret, varken på svenska eller engelska, så Ingvar och Marie kände sig då tvingade att ringa till polisen, som snabbt kom till platsen. Efter mycket om och men kom det fram att de sju männen var från Polen och att de var där, i Norsjös skogar, för att plocka hjortron. Enligt dem själva hade de stött på en främling i skogen som hade erbjudit dem att bo i stugan. Paret Karlsson vet inte om detta stämmer men visst tycker de att historien ter sig lite märklig då det även har framkommit att polackerna själva hade monterat bort låset på ytterdörren.

Bättre uppsikt

Männen sade sig ha bott i stugan under två veckor och det bör noteras att allt gick sansat till medan polisen upprättade en anmälan och genomsökte männens tillhörigheter. Männen erbjöd sig till och med att betala hyra för veckorna som de huserat i sommarstugan.

Inbrott blir allt vanligare och många utrustar nu villorna med larm men få tänker förmodligen på att det även kan vara värt att larma sommarstugan. Marie Karlsson låter meddela att hennes man och hon själv fortsättningsvis kommer att ha bättre uppsikt över stugan.